Hepimizin başı sağolsun. Büyük bir acı ve bu acının tarifi yok maalesef. Bütün yardım kuruluşları tek bir yürek olup bu zorlu şartlarda çalışmalarına canla başla devam ediyorlar. Allah yardımcımız olsun…

Evet acımız büyük ama aynı zamanda bunun sebebi sadece deprem değil, yapıların da bu depreme dayanıklı olmamasıdır. Yapının statiğini oluşturan iki malzeme vardır. Biri beton diğeride demirdir. Şimdi sizlere beton ile ilgili suistimal edilebilir bir eksiklikten bahsedeceğim. Daha önceki makalelerimin birinde fahiş beton fiyatlarından bahsetmiştim ve bunun sonucunda kaliteden ödün veren sistemi suistimal eden firmalar elbette olacaktır.

Peki nasıl suistimal edilebilir? Bundan birkaç yıl önce özel beton laboratuvarları vardı. Beton dökülür sonrasında yapı denetimin anlaştığı laboratuvarlar numune alırdı. Daha sonrasında bu numuneler için güzel bir sistem olan numunelere çip konulması ve bakanlık tarafından denetleyen bir sistem gelmiştir. Bu sistemle birlikte laboratuarların çoğu kapandı çünkü maliyetler artık kurtarmıyordu. Belki daha sonrasında bir düzenleme yapılmıştır ama bildiğim kadarıyla çoğu laboratuvar artık kapanmıştı.

Şimdi bu çipli sistemle beton numunesini güvence altına aldık ama olay tamda burada başlıyor. Eskiden gelen beton ile şu anda beton firmalarından gelen betonlarda farklılıklar görmekteyim. Artan fiyatlardan dolayı belkide asla kaliteli bir beton gelmemektedir. Beton geldiğinde mikserlerden alınan numuneler çip ile takip ediliyor ve çoğu beton deney raporları 7 günlük dayanım raporları düşük geliyor. Daha sonra şantiye durdurulmadan 28 günlük dayanım raporları geliyor yine düşük çıkıyor. Son olarak yapıdan karot alınıyor ve dayanım raporları kesinlikle yüksek oluyor. Çünkü alınan karotun takibi sağlıklı bir şekilde yapılmıyor ve yapılamazda belki başka bir karotun dayanımı test ediliyor. Bunu kimse bilemez ayrıca beton 28. günde zaten %99 dayanımını kazanmış oluyor bu sürede dayanım raporları düşük çıkan betonun karot alınınca anormal bir şekilde dayanımının yükselmesini doğru bulmuyorum ve kesinlikle araştırılmalıdır. Ayrıca karot alınırken bakanlığın açıkladığı prosedürler vardır bunlara ne kadar riayet ediliyor buda araştırılmalıdır.

Yaş (Gün) Yüzde Gücü
1 Gün %16
3 Gün %40
7 Gün %65
14 Gün %90
28 Gün %99

Peki numuneleri çipler ile takip edebiliyoruz ama karotları nasıl takip ediyoruz? Böyle bir takip söz konusu değil asla tamamen laboratuvarların insafına kalmış. Peki suistimal edilemez mi? başka bir karotu kıramazlar mı ? Karot alınacak yeri planda işaretleyip fotoğraflayıp bakanlık sistemine bu şekilde giriliyor ama başka bir karot numunesi kırsa;  kırabilirler kim nereden, nasıl bilebilir.

Çip sistemini getiren yetkililer muhakkak bu düşük gelen beton sonuçlarını büyük bir titizlikle araştırmalı yeteri kadar çimento kullanılmamış mı? yada başka bir sebep araştırılmalı, incelenmeli hatta bununla ilgili bir heyet kurulmalıdır. Daha sonrasında düşük gelen numuneler için karot alan laboratuvarlar bu karotları gerçekten kırıyor mu? Bu soruyu sormayacak önlemleri almalı ve düzenlemeleri yapmalıyız.

Peki nasıl bir çözüm olabilir? Bence gerekirse resmi bir kurum olarak çalışmalı bu laboratuvarlar. Ayrıca daha önce bahsettiğim bu beton firmasını denetleyebilecek birimde  bu ekiple birlikte çalışmalı bence.